Timişoara a marcat încă o premieră medicală, echipa de chirurgi a Clinicii Cardiotim efectuând cu succes prima intervenţie de închidere percutană a unui defect septal atrial, la o pacientă de 39 de ani.

Intervenţia a fost realizată la începutul lunii iulie de dr. Milovan Slovenski (Cardiotim), în colaborare cu dr. Igor Nedelciuc (Institutul de Boli cardiovasculare Iaşi), dr. Dan Gavrilescu şi prof. dr. Adina Ionac (Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara), alături de întreaga echipă Cardiotim.

„Închiderea percutană reprezintă metoda de elecţie pentru tratamentul majorităţii defectelor septale interatriale, datorită caracterului minim invaziv, a eficientei ridicate, respectiv a ratei extrem de scăzute a complicaţiilor. Procedura s-a desfăşurat sub anestezie locală, pacienta fiind externată după 24 de ore. Menţionăm că aceasta este prima procedură de acest fel realizată în Timişoara şi în vestul ţării şi ne exprimăm speranţa ca prin acest prim pas să deschidem drumul către rezolvarea minim invazivă a majorităţii cazurilor de acest fel, în acord cu recomandările societăţilor internaţionale, în condiţiile în care în ţara noastră intervenţiile chirurgicale pe cord reprezintă, încă, abordarea uzuală”, a declarat vineri dr. Milovan Slovenski, director medical Cardiotim.

Potrivit reprezentantului Cardiotim, în primul an de viaţă, clinica a demonstrat că şi această procedură este posibilă, iar cei peste patru mii de pacienţi înregistraţi sunt dovada faptului că există o nevoie reală de servicii dedicate prevenirii şi tratării bolilor cardiace.
„Echipa noastră este compusă din medici cardiologi cu o vârstă de experienţă profesională dobândită în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara şi în spitale prestigioase din străinătate, precum şi din personal medical auxiliar competent şi dedicat. Utilizam aparatura de ultimă generaţie, cu posibilitatea efectuării unei game variate de investigaţii de specialitate”, a adăugat Slovenski.

Articol publicat in Ziua de Vest la 18.07.2015 – http://www.ziuadevest.ro/prima-inchidere-percutana-a-unui-defect-septal-atrial-in-vestul-tarii/