La Spitalul Cardiotim Timişoara a fost efectuată prima intervenţie de închidere percutană a unui defect septal interatrial, beneficiară fiind o pacientă în vârstă de 39 ani.

Afecţiunea pe care o tratează medicii de la Cardiotim este una a inimii şi dă stări de oboseală, palpitaţii. Ce se întâmplă mai exact? Este vorba despre o comunicare anormală între atriul drept şi cel stâng al inimii, la care medicii de la Cardiotim au intervenit.

Boala apare în cazul unei infecţii virale, virusul rubeolic, în timpul primului semestru de sarcină, ori în alte situaţii. Pacientul acuză în general lipsă de aer în timpul efortului, oboseală, palpitaţii.

Diagnosticul se pune clinic, apoi este confirmat prin analiza electrocardiogramei. Informaţii utile se pot primi şi prin RMN. Avantajul rezolvării intervenţionale este faptul că pacientul are o durată scurtă de spitalizare, iar recuperarea se face rapid, a doua zi pleacă acasă.

„Este o procedură elegantă, rapidă, care necesită o perioadă scurtă de spitalizare, aproape nedureroasă pentru pacient. Durerea este mai mică decât cea într-un cabinet stomatologic. Metoda mai prezintă avantajul lipsei de complicaţii în timp. Copilul se naşte cu o astfel de afecţiune. Ea îşi face simţită prezenţa poate la 15 ani, 20 de ani sau mai târziu. Procedura poate fi efectuată şi la copii”, spune dr. Milovan Slovenski.

Închiderea percutană reprezintă metoda de elecţie pentru tratamentul majorităţii defectelor septale interatriale, datorită caracterului minim invaziv, a eficienţei ridicate, respectiv a ratei extrem de scăzute a complicaţiilor. Procedura, în premieră în Banat, s-a desfăşurat zilele trecute sub anestezie locală, pacienta fiind externată după 24 ore. Este prima procedură de acest fel realizată în Banat.

„Ne exprimăm speranţa că prin acest prim pas să deschidem drumul către rezolvarea minim invazivă a majorităţii cazurilor de acest fel, în acord cu recomandările societăţilor internaţionale”, spun reprezentanţii clinicii.

Dacă nu se operează, pacientul va dezvolta hipertensiune arterială şi insuficienţă cardiacă. Nu se distruge numai inima, ci şi plămânul. Intervenţia a fost realizată de dr. Milovan Slovenski (Cardiotim), în colaborare cu dr. Igor Nedelciuc (IBCV Iaşi), dr. Dan Gavrilescu şi prof. dr. Adina Ionac (IBCV Timişoara), alături de întreagă echipa Cardiotim.

Cum se realizează procedura? Se injectează substanţă de contrast în atriul stâng după traversarea defectului cu un cateter MPA 1. Apoi se introduce balonul de dimensionare (Sizing Balloon) pentru verificarea dimensiunii defectului septal. Se alege dimensiunea dispozitivului de închidere şi se poziţionează transeptal. Apoi se eliberează primul disc al dispozitivului la nivelul atriului stâng şi se eliberează al doilea disc al dispozitivului la nivelul atriului drept.

Clinica Cardiotim dispune de 10 paturi, repartizate în 7 saloane – respectiv o unitate de terapie intensivă pentru monitorizarea pacienţilor critici. Toate saloanele beneficiază de aparatură modernă de supraveghere continuă a parametrilor vitali, respectiv de un sistem integrat de monitorizare continuă a pacienţilor internaţi.

Clinica Cardiotim reuneşte medici cardiologi cu o vastă experienţă profesională dobândită la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara şi în spitale prestigioase din străinătate, precum şi personal medical auxiliar competent şi dedicat.

Clinica Cardiotim deţine aparatură de ultimă generaţie ce oferă posibilitatea efectuării unei game variate de investigaţii de specialitate. Cardiotim are cabinete în tot Banatul – Timişoara, Lugoj şi Caransebeş.

Articol publicat in TION la 20.07.2015 – http://www.tion.ro/operatie-in-premiera-la-timisoara-afectiune-a-inimii-tratata-elegant-si-rapid-la-clinica-cardiotim/1555638