Ce este ablația?

Ablația prin curent de radiofrecvență este o procedură minim invazivă de tratament al aritmiilor cardiace. Procedura constă în cicatrizarea milimetrică a țesuturilor care provoacă tulburarea de ritm.

Afecțiuni/simptome/beneficii

Afecțiunile pentru care se efectuează ablația sunt palpitațiile și episoadele sincopale (care stabilesc cauzele palpitațiilor). Oamenii vizați sunt pacienții de toate vârstele care resimt palpitații. Unii pacienți pot fi asimptomatici, iar alții pot resimții, pe lângă palpitații, dispnee (respirație dificilă), durere în piept, amețeli, scăderea capacității de efort. 

Studiul electrofiziologic este procedura prin care se pune diagnosticul cauzei palpitațiilor, iar ulterior, în timpul aceleași proceduri, se efectuează și ablația (adica tratamentul). După ablație se poate întrerupe tratamentul medicamentos pentru palpitații, acesta fiind un beneficiu foarte important în cazul pacienților tineri. În cazul pacienților cu sindrom WPW se elimină riscul de moarte subită. 

Cum se efectuează procedura?

În timpul procedurii, sub anestezie locală la nivelul venei/arterei femurale, se introduc și se poziționează la nivelul cordului cateterele de diagnostic și ablație. După poziționarea cateterelor se va tenta inducerea tahicardiei cu ajutorul stimulării pacientul, putând experimenta senzația de palpitații, ritm rapid neregulat. Procedura durează între 1-4 ore, pacientul putând simții, de asemenea, senzație de arsură în timpul ablației.

Ablatia prin curent de radiofrecvență este folosită cu o rată mare de success atât în tratamentul tahicardiilor supraventriculare paroxistice (tahicardia prin reintrare intranodală, tahicardia prin reintrare atrio ventriculară cu utilizarea unui fascicul accessor ascuns, sindromul Wolf Parkinson White, tahicardii atriale), fluter atrial, extrasistole ventriculare, dar și în tratamentul aritmiilor complexe precum fibrilația atrială, tahicardia ventriculară și fibrilația ventriculară.

Tratament și stil de viață

După efectuarea procedurii este obligatoriu repausul la pat pentru cel puțin 6 ore, iar ulterior, pe parcursul a 2 săptămâni este de evitat efortul fizic (mers pe bicicletă, înot, sport, sală etc.). Medicul recomandă și prescrie tratament antiagregant cu aspirină, timp de o lună, în vederea diminuării riscului de tromboză. 

Ulterior, pacientul își poate relua modul de viață normal și obișnuit, fără a mai avea nicio cotraindicație.

___

Figura 1. Poziționarea fluoroscopică a 3 catetere

Figura 2. Dispariția preexcitației (sdr. WPW) în timpul ablației prin curent de radiofrecvență. I, II, V1, V6 derivații EKG de suprafață, ABL d, ABLp electrograme intracavitare înregistrate cu ajutorul cateterului de ablație, CS 9,10 (proximal) … CS 1,2 (distal) electrograme intracavitare înregistrate cu ajutorul cateterului de sinus coronar.